lördag 26 maj 2007

PRESSMEDDELANDE: Ännu en baltisk pride-parad förbjuden!

Pressmeddelande från RFSL Ungdom, 2007-05-26

Under fredagen skulle Litauens första offentliga arrangemang till stöd för HBT-personer, dvs. homosexuella, bisexuella och transpersoner, äga rum. En Pride-parad skulle gå genom huvudstaden Vilnius – men förbjöds. En motdemonstration mot paraden inte tilläts fick dock genomföras.

Precis som i Polen och Lettland tidigare har nu Litauen förbjudit människor att använda sig av sina mänskliga rättigheter, nämligen yttrandefriheten och mötesfriheten. En Prideparad skulle ha ägt rum i Vilnius men förbjöds på fredagen.

- De mänskliga rättigheterna kränks gång efter annan, och det i vårt omedelbara närområde, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Alex Fridunger i en kommentar. Det är upprörande att bevittna hur människor kränks och förnekas sina rättigheter att göra det som i Sverige är en självklarhet.

Tidigare hade Lithuanian Gay League, RFSL Ungdoms samarbetsorganisation i Litauen, beställt och betalt för annonser på bussar i Kaunas och Vilnius. Bussförarna vägrade köra bussarna och annonsserien drogs tillbaks. Förbudet mot paraden är ett nytt bakslag – därutöver tilläts en motdemonstration mot paraden som inte blev av.

- Att man inte bara förbjuder paraden, utan samtidigt tillåter en motdemonstration, visar tydligt på de värden som finns i Litauen. Vi kräver att den svenska regeringen markerar tydligt mot de litauiska myndigheterna, säger Alex Fridunger.

- Nästa helg är det dags för Riga Pride. Där kommer bland andra RFSL Ungdom finnas på plats, såväl som företrädare för den svenska regeringen och riksdagen. Vi hoppas på ett engagemang från svenska politiker även för de litauiska HBT-personernas rättigheter, avslutar Alex Fridunger.

För mer information:

RFSL Ungdoms andre vice förbundsordförande Felix König, 0707-766 204

Inga kommentarer: