onsdag 13 juni 2007

PRESSMEDDELANDE: RFSL Ungdom önskar en sommar med säkrare sex!

Pressmeddelande från RFSL Ungdom, 2007-06-13
Sommarkampanjen har kört igång och RFSL Ungdom är först ut på plats med informatörer på Hultsfredsfestivalen. Informatörerna är specialutbildade i att informera om säkrare sex och om HIV/STI-prevention.

Allt fler ungdomar har oskyddat sex, och därmed drabbas allt fler av sexuellt överförbara infektioner (STI), såsom klamydia och gonorré. Det krävs ökade preventiva insatser för att vända trenden. RFSL Ungdoms sommarkampanj, som genomförs i samarbete med RFSL och RFSU, är ett av få goda exempel på effektiva, preventiva insatser.

- Att lära sig om säkrare sex och hur man skyddar sig från HIV/STI är något som alla ungdomar borde ha möjlighet att göra, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Alex Fridunger i en kommentar. Det är viktigt att öka tillgängligheten till information, kondomer och glidmedel.

Kunskaper om säkrare sex är i många fall bristfällig bland ungdomar idag. RFSL Ungdom ser det som ett tecken på att sex- och samlevnadsundervisningen i skolorna behöver förbättras. Dessutom måste mer resurser till skolhälsovården och ungdomsmottagningarna, för att de ska kunna ta en mer aktiv roll i informationsspridningen om STI- och HIV-prevention.

- En sexualitetsbejakande sex- och samlevnadsundervisning borde vara en självklarhet i dagens svenska skola. Undervisning och läromedel är heteronormativ och otillräcklig. Det behövs mer resurser, mer tid och mer förankring till ungdomars vardag och livssituation för att man ska nå ordentliga resultat, avslutar Alex Fridunger.

Sommarkampanjen drivs av RFSL Ungdom, RFSL och RFSU.

För mer information:
RFSL Ungdoms förbundsordförande Alex Fridunger, 0707-664 664

Inga kommentarer: