torsdag 22 februari 2007

Skolturné i ungdomsorganisationernas namn

Tidigare i vintras fick vi ett mail från LSU med en inbjudan om att delta i en skolturné inom ramen för Alla Olika Alla Lika-kampanjen. Till att börja med hölls informationsmöten, och efter det fick de organisationer som var intresserade ansöka om att vara med. Det var tänkt att 4-5 organisationer skulle vara en del av det, men när ansökningarna kommit in visade det sig vara 8 sökande och med en sån fantastisk blandning att alla diskrimineringsgrunder täcktes! LSU beslutade sig för att det inte fanns någon anledning att inte låta alla organisationerna vara med - så i slutändan blev samtliga antagna. Laget ser nu ut så här:

Booster (jobbar med digitala medier och entreprenörskap bland unga), Peace Quest (jobbar med konflikthantering och fredsfrågor), RFSL Ungdom (wohoo!), Rädda Barnens Ungdomsförbund, Röda Korsets Ungdomsförbund, Unga Muslimer, Unga Synskadade och Turkiska Ungdomsförbundet.

En helt fantastiskt spännande blandning! Det var också med en viss skepsis över hur vi skulle kunna komma fram till något gemensamt att informera om, som jag åkte på möte hos LSU för projektets styrgrupp i lördags. Tillsammans skulle vi komma fram till en gemensam plattform att arbeta vidare ifrån, vi skulle komma fram till var i landet vi skulle förlägga skolturnén, och vi skulle arbeta ihop utifrån våra olikheter men samtidigt våra likheter.

Naturligtvis gick det jättebra! Vi var alla överens om att vi hoppades på att den här turnén ska innebära ett välkommet kompetenstillskott i våra organisationer, att vi ska kunna kunna lära oss massor om vara respektive frågor samt att det här förhoppningsvis ska leda till samarbeten i framtiden. Redan på det här första mötet diskuterades samarbeten inför URIX, så förhoppningsvis kommer det här ge mersmak!

När det gäller vart turnén skall gå av stapeln så var det beslutat innan att vi skulle koncentrera den till en region. Vi hade därför att diskutera vart i landet, utifrån såna perspektiv som att det skall finnas forum för engagemang i området för de ungdomar som efter turnén vill vara aktiva i våra förbund (eller andra), vilka typer av skolor och områden vi skall besöka (storstad, småstad, innerstad, förort, etc), kommunikationer, och vad det finns för inställning i området sedan tidigare. Vi landade i att södra Sverige, och då främst Skåne, Småland och Blekinge var bra områden att koncentrera just denna turné till. Detta bland annat för att det redan idag pågår en debatt kring ungdomsproblem, främlingsfientlighet och diskriminering i området, men också för att vi i alla våra olika organisationer har starka och duktiga lokalföreningar där och för att det också täcker många typer av skolor (såna saker som får en naturlig del både utifrån området men också utifrån de olika organisationerna blir t.ex. islamofobi, homofobi, starka religiösa grupperingar, problem för funktionshindrade i storstadsregioner vs. småstadsregioner, osv). Det slutliga beslutet blev att turnén kommer att följa E6:an/E4:an norrut från Malmö, det vill säga Malmö, Helsingborg, Landskrona och upp mot sydvästra Småland.

I de olika organisationerna finns också massvis med kompetens! Utifrån det inventerade vi oss själva och kom fram till att det som ändå förenar oss är den gemensamma kärnan kring mänskliga rättigheter, aktivism, diskriminering, påverkan och makt. Utifrån det kan man koppla ihop gemensamma beröringspunkter mellan organisationerna, men också se vad vi har för olika kunskaper och erfarenheter där vi kan ta hjälp av varandra. Till exempel har både RFSL Ungdom och RBUF bra kunskaper kring diskrimineringslagstiftningen för skolan, RFSL Ungdom, RKUF och Booster jobbar med jämställdhets- och jämlighetsfrågor, osv osv osv.

Vi kom fram till en gemensam slogan för turnén, som skall användas som rubrik när vi marknadsförs mot skolorna i området (som för övrigt redan börjat höra av sig till vår projektledare Sara för att få dit oss!), och denna blev "Du påverkas - hur påverkar du?"

Vår slogan sammanfattar också lite vad vi är där för att göra. Vi ska inte ut på turné för att i första hand värva medlemmar till våra organisationer. Det vi ska göra är att informera om och ge verktyg för engagemang och påverkan, hur man som ung och brinnande kan göra skillnad i sin vardag, sitt land och sin värld, vad det finns för rättigheter och vem som kan stötta en i det man vill göra. Sen ska vi också finnas där och erbjuda en plattform för att använda sin kreativitet och vilja - och därmed blir den positiva effekten i förlängningen att vi också kommer att öka vårt medlemsantal.

Vi skall också utnyttja den möjligheten det ger att vi är så otroligt olika organisationer. Någon i gruppen föreslog att vi skulle ha undertiteln "Musse, flata, svartskalle, svenne, blind - och vi samarbetar!" och kanske är det så att inte folk förväntar sig att vi ska samarbeta ihop i den här konstellationen, men vi ska bevisa att det går och det ger också en enorm kraft och möjlighet.

Den här kombinationen kan också ge ytterligare en fördel, nämligen när det gäller media. Omar från Unga Muslimer berättade om hur media ringer dem varenda gång det rör minsta lilla sak om islam eller muslimer, och tänk en sån fantastisk chans att få ut sitt budskap och sin organisation i pressen! Vi är inte helt dåliga på att vara med i pressen vi heller, detsamma gäller flera av de andra organisationerna - tänk då vad vi ska kunna göra när vi kombinerar oss! Det är ju ändå inte varje dag som en muslimsk och en turkisk organisation samarbetar med en HBT-organisation och en organisation som jobbar med frågor kring funktionshinder?! Dessutom har LSU precis anställt en helt fantastisk kommunikatör som har sin bakgrund hos TV4:s Nyhetsmorgon som säkerligen ska kunna göra underverk när det gäller LSU:s kommunikation utåt.

Nåja. Vidare om mötet som var i helgen. Vi beslutade oss gemensamt för hur vi skall utse våra informatörer, nämligen att varje organisation nominerar två personer och av de 16 som sen rimligtvis bör vara föreslagna så tar en mindre grupp ur styrgruppen ut hälften av dessa som förhoppningsvis skall skapa en väl sammansatt informatörsgrupp. Vi kom fram till gemensamma kriterier för informatörerna, där bland annat att vara van vid att stå inför grupper och att leda interaktiva övningar är två viktiga delar. Att kunna föra fram själva budskapet med turnén är självklart också viktigt, men det litar jag på att de informatörer vi tar ut kommer att kunna.

Om du är intresserad av att åka ut med skolturnén under april och maj så är du välkommen att söka! Det är kort om tid när det gäller ansökan, den skall vara inne senast på onsdag för att vi ska hinna behandla den innan beslut skall tas, så skynda dig att läsa mer på vår hemsida!

Inga kommentarer: